Hoe kies je nou een goede DJ? 4 tips om de geschikte DJ voor jouw feest te vinden.

By 4 februari 2020 Feestplanning
4 tips om de geschikte DJ voor jouw feest te vinden.

Hoe kies je nou een goede DJ? 4 tips om de geschikte DJ voor jouw feest te vinden.

Je herkent het vast wel, je bent van plan om een te gek feest te organiseren en gaat op internet zoeken of je een DJ in de buurt kan vinden. Het gevolg is dat je op zo veel hits stuit, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Iedereen vindt dat hij of zij de beste is. Mensen vinden het over het algemeen moeilijk om keuzes te maken, dit komt omdat men bang is om de verkeerde keuze te maken. Dit proces zie je eigenlijk overal terug en of het nu gaat om het kiezen van die nieuwe jas of die ene paar schoenen, je ziet dat mensen op een gegeven moment vastlopen. Misschien herken je het bij jezelf? Zoja, wat doe jij om keuzestress te voorkomen. Een passende DJ is een van de vier sleutels voor een geslaagd feest.

 1. Maak een lijst met je wensen en eisen

Je kan niet slim boodschappen doen wanneer je geen boodschappenlijst bij de hand hebt,  want waarom zou je deze techniek dan niet gebruiken wanneer je aan het oriënteren bent op het kiezen van een DJ. Eigenlijk kan je dit precies aanpakken, zoals je het zou doen wanneer je een groot feest organiseert. Pak een blaadje en een pen en schrijf de volgende vragen op:

 • Hoe ziet mijn feest eruit?
 • Hoeveel mensen komen er op mijn feest?
 • Hoelang duurt het feest?
 • Welke sfeer wil ik? (bijbehorende licht en geluid);
 • Wat is mijn budget?
 1. Check referenties

Tegenwoordig is het heel erg makkelijk om te checken welke ervaring andere mensen met  de desbetreffende DJ hebben gehad. Kijk op de website, check de socialmedia pagina’s en zoek op Google naar ervaringen. Zie je een klacht van een klant? Let er dan ook op hoe de DJ ermee omgaat, want dit geeft aan hoe serieus een DJ is. Klachten oplossen is namelijk ook een teken van gastvrijheid, want mocht er wat gebeuren, dan is het natuurlijk wel zo fijn als het netjes opgelost wordt.

 1. Hoe gaat de DJ te werk?

Het is handig om voorafgaand aan de bespreking met de DJ al een beetje na te denken over het verloop van het feest. Weet je al hoeveel avondgasten erbij komen? Wordt er iets geserveerd bij de inloop voor een proostmoment? Hoe wil je het feest openen? Verwachten we stukjes, acts of andere optredens? Hoe sluiten we het feest af? Een professionele DJ vraagt namelijk naar dit soort details, inspireert jou over de mogelijkheden en helpt om de keuzes te maken, die het beste bij jouw feest passen. Heb jij namelijk een hele specifieke muzieksmaak? Leuk! Hoe gaat de DJ hiermee om? Is er ruimte voor eigen inbreng ? Veel DJ’s zullen hun eigen muzieksmaak meenemen tijdens een feestje, en dat is natuurlijk prima (vraag hier ook naar!), alleen het is wel jouw party, dus moet er absoluut aandacht zijn voor jouw favoriete muziek! Op deze manier leer je de DJ ook beter kennen, want op deze manier kom je er ook achter hoe flexibel de DJ is.

Wanneer het al in het begin hikt, dan weet je meestal dat het verder in het proces ook misgaat. Gebruik de eerste kennismaking dan ook om de persoon tegenover je af te tasten, zodat je zeker weet dat hij/zij de juiste persoon voor jouw feest is. Punten om naar te kijken zijn:

 • Manier van communiceren;
 • Mate van eigen initiatief/enthousiasme;
 • Organisatievaardigheden;
 • En bovenal naar karakter en persoonlijkheid.

Vraag offertes op en bovenal luister naar je gevoel, meestal heeft je gevoel het wel bij het juiste eind. Staar je niet blind op de prijs, kijk ook naar de andere factoren. Hoe staat hij/zij bekend in de markt, welke kwaliteit wordt er geleverd en bovenal past de DJ bij de wensen die jij hebt opgesteld? Indien dit het geval is, dan weet je dat je een passende DJ hebt gevonden. Ook is het belangrijk om te kijken of jullie een klik hebben en of de DJ goed luistert. Heb je het gevoel dat hij/zij er echt dat feestje van gaat maken waar jij van droomt? Probeer altijd naar een WIN-WIN situatie te streven.

 1. Maak duidelijke afspraken

Zorg ervoor dat je alles zwart op wit zet! Zo bescherm je jezelf tegen vervelende verassingen. Denk aan reiskosten, apparatuur, verzekering, duur van het feest, eventuele uitloop etc. Wat gaat er namelijk gebeuren als de DJ ziek is of wanneer er zich iets onverwachts voordoet? Regelt hij/zij dan een andere (vergelijkbare!)? Vraag dit goed na, en neem het op in jullie afspraken. De afspraken hoeft geen dik pak te worden, slechts een aantal afspraken om voor beide kanten duidelijkheid te verschaffen.

Heb je een DJ geboekt en komt het feest steeds dichterbij? Neem dan een of twee weken voorafgaand aan het feest nog een keer je wensen, de opbouwtijden en de playlist door. Zo is alles nog een keer duidelijk besproken en heb je geen stress. Je weet dan zeker dat de DJ een knallende show geeft.

Tot slot, maak er samen een leuk feest van. Zonder gasten is er geen feest en met de juiste DJ wordt jouw feest een spetterende party.