De 4 sleutels voor een geslaagd feest

1. De juiste DJ om een te gekke sfeer te creëren.

De eerste stap die je zet, is het vaststellen van het budget. Dat doe je door eerst te bepalen hoeveel gasten er op het feest komen. Door vast te stellen wie er in ieder geval moeten komen heb je alvast een idee van hoeveel geld het feest zal gaan kosten. Heb je een groter budget, dan kan je de gastenlijst misschien iets uitbreiden.

Ook is het is de toon die de muziek maakt en dit geval is dat niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk het geval. Men moet een DJ niet alleen kiezen omdat hij/zij als “goedkoopste” uit de bus kwam, maar men moet kijken of de artiest ook bij het feest past. Er kan alleen een top performance geleverd worden als de artiest zich thuis voelt en op zijn gemak is, ook voor de feestgangers is het natuurlijk leuk om een bruisende en energieke sfeer mee te maken. Uiteindelijk heb je dan ook een win-win situatie, omdat alle partijen dan tevreden zijn met het eindresultaat. Kijk ook naar de reviews om een beeld van de desbetreffende dj te krijgen, raadpleeg de social media om te kijken of deze DJ passend is voor het feest wat je wilt organiseren.

2. Ken je doelgroep

Elk muziekgenre heeft natuurlijk zijn eigen muziekcultuur en dit verschil mag er ook wezen. Wanneer je een duidelijke afbakening hebt, dan kan je een DJ kiezen die ook bij dat feest past. Een artiest die bij het feest past, straalt ook een ander gevoel uit en dit komt weer ten gedoe voor het feest. Een leuke sfeer is uiteindelijk waar je het voor doet. Zorg dat iedereen die uitgenodigd is tijdig weet wat er gaat gebeuren. Dat doe je natuurlijk aan de hand van een mooie en aantrekkelijke bekendmaking. Maak hiervoor een mooie uitnodiging, flyer, website, Facebook evenement of iets dergelijks. Zet op de uitnodiging ook direct een aantal praktische zaken die meespelen

Themafeestjes zijn over het algemeen een groot succes. Iedereen doet extra zijn best om te voldoen aan het thema en dit draagt direct bij aan de sfeer tijdens het feest. Let er wel op dat je iets kiest wat voor iedereen te realiseren is, je wilt jouw gasten niet op kosten jagen met een extravagant thema.

3. Veiligheid en toch nog gezelligheid

Om een feest goed te laten verlopen is het belangrijk dat de infrastructuur goed geregeld is, dit houdt in dat er genoeg watertappunten beschikbaar zijn, genoeg ruimte voor iedereen om verdringing te voorkomen en een sfeer creëren waar men alcohol met mate nuttigt. Overmatig alcohol gebruik tijdens feesten/festivals hoeft niet gelijk te staan aan “plezier”. In onze optiek is het ook leuk om het feest mee te maken, want je gaat niet naar een feest om het de volgende dag daarna te vergeten. Zorg er ook voor dat je een goede taakverdeling hebt, want wanneer iedereen weet wat er gedaan moet zorgen, dan zorgt dat voor rust in de (feest)tent. Rust staat dan ook gelijk aan werken in een ontspannen werksfeer.

4. Creëer een groepsgevoel

Maar voor mensen die elkaar nog niet kennen, ben je aanvankelijk de enige overeenkomst. Als je moeizame gesprekken wilt voorkomen – ‘Hoe ken jij de gastvrouw?’ – reik de gasten dan een andere overeenkomst aan. Verzin bijvoorbeeld een thema, of laat iedereen zich verkleden. Dat schept niet alleen een overduidelijke overeenkomst, maar verhult ook verschillen die normaal gesproken onoverbrugbaar lijken. ‘Leuke pruik’, zal je hippe vriend nu tegen de keurige collega zeggen, en ineens is er kans op een geanimeerd gesprek tussen de twee.

Niet iedereen wil zich natuurlijk als octopus of sloerie verkleden, of zijn gasten dat aandoen. Het kan ook subtieler. Iedereen in het zwart, of een Russisch diner met kaviaar, blini’s en borsjtsj. Heel belangrijk: als je het doet, doe het dan vol overtuiging: zorg voor Russische vlaggen, muziek van Strawinsky, en voldoende wodka.

Een absolute voorwaarde voor een succesvol thema- of verkleedfeest is dat iedereen de dresscode volgt. Als de ene helft is uitgedost en de andere helft niet, ontstaan weer een ingroup en een outgroup en dus geen groepsgevoel. Ook geneert de ene helft zich omdat ze overdressed is en voelt de andere helft zich toeschouwer. Maak van tevoren duidelijk dat de deur dicht blijft voor mensen die zich niet aan het thema houden. En zorg dat je wat kledingstukken, accessoires en make-up achter de hand heeft, voor gasten die echt niets konden vinden.

Tot slot! Het allerbelangrijkste is natuurlijk om gewoon plezier te maken. Wij omschrijven naar een feest gaan namelijk als een experience meemaken, een experience waaruit je inspiratie en ideeën uit kan halen. Aangezien het uiteindelijk gaat om de herinneringen die je hebt en wij willen dat mensen actief terugdenken aan een geslaagd feest.